30.9.10

Како во сон:Не знам како се викаш.

Едноставно твојата фотографија ја најдов фрлена на улица.
Од носот познавам дека сакаш да пливаш во длабоко.

Те издава челото, ти си луда по сок од ананас,
вратот - стапче сладолед исполнето со зрнца чоколадо кој се извива пред телевизорот
секогаш кога има полициски серии.
Имаш кафени очи, ококорени палави и нестварни.

Обожаваш да заспиваш со книга врз лицето,
во најдолната фиока од бирото собираш мудрости од кинескиот ресторан.
Го давиш хамбургерот во тон кечап,
а слободното време го минуваш укајки на стаклото и цртајки мустаки со показалецот...


Извадок од поезијата на Џеси Блејз.


Фотографии на Магдалена Дилевска.
Kонтакт: magdalena.dilevska@gmail.com


1 comment:

  1. Dostojevski bese vo pravo: “The beauty will save the world”. Treba site da si dozvolime da vidime vakov svet. A veke ako ne mozeme sami da gledame, treba da ve slusame vas, umetnicite, da vi dademe da ne usmerite. Umetnici mozat da ja iznesat vistinata i pri toa da prikazat najubavoto vo nea. Nie samo treba da se pustime i da osetime.
    Sekoja cest za toa ubavo oko sto naslo nacin da ni izvlece del od nasata realnost so koja sto se cuvstvuvame kako da sonuvame :)

    ReplyDelete