5.9.12

Сценографија за детска претстава: #2

 Претставата се состои од четири сцени или често ги нарекуваат слики, што во превод значи четири амбиенти кои што треба да се доловат во согласност со дејствието.
Режисерот на оваа претстава Игор Ивковиќ имаше замисла оваа претстава да се игра на UV светло, а сцените да се цртаат со флуоросцентни бои. Поради ваквата одлука за претставата, бев многу ограничена со нијансите на бои и нивното распоредување на платното. Овие флуоросцентни бои е толку тешко да ги најдеш кај нас, во Скопје што е навистина чудо, а посебен е проблемот со плавата боја. Не ми е сеуште јасно, зошто, но плавата боја никаде ја нема. На некои места за бои и лакови можат да се сретнат флоросцентни спрејови ама бои само во една продавница најдовме.
И така, да не должам, мојот материјал за работа се сведе на 4 бои (жолта и зелена кои се многу слични, портокалова и розева). Незнам како ама се најдоа и 2 спреј шишиња со плава боја.
И така со овие бои, започна мојата авантура на новиот проект...


 Во улога на откачениот сликар! :)
Ова е првата сликана сцена или првиот амбиент во претставата. Се надевам ви се допаѓа и ќе дојдете кога ќе се игра, за да можете да ја видите целосно, пропратена со приказна.

No comments:

Post a Comment