17.10.12

Редизајн на лустери:

 Ме немаше некое време, знам. Ама сега сум тука, и деновиве ќе ви презентирам интересни "направи сам"проектчиња  што ги експериментирав јас. На фотографиите ги гледате веке познатите лустери што ако не сте ги имале дома, сигурно ги имате кај бабите, а ако не се ни таму, сигурно се по подрумите... Е овие лустери се повторно модерни за користење во ентериерите, но во малку редизајнирана форма. Јас уште првиот момент кога ги видив овие лустери, одма знаев што сакам да им направам. Првиот чекор беше да се извадат чашките на страна и да не се користат воопшто, потоа следуваше процесот на отштрафување на металниот механизам кој што беше прицврстен на фасонките и служеше да ги држи стаклените чашки. Откога ги завршив овие подготовки, следуваше најинтересниот дел - фарбањето.
 Фарбањрто го правев со боја во спреј, но зашто постоеше опасност порцеланските делови лесно да се лупат и гребат, убаво ги пребарав маркетите и најдов боја подлога која што се користи во вакви случаи. Тоа е исто така спреј и на него пишува дека е подлога за пластични и секакви други мазни површини на кои тешко се налепуваат бои. Така, првата рака на фарбање беше со таа подлога, а потоа со црната и црвената. Начинот на прскање е исто така специфичен за вакви заоблени површини. Секогаш внимавајте затоа што треба да се шприца од далеку и по многу малку, во друг случај  бојата би се лизгала и би ви течела надоле по мазните делови.


Вака испадна мојот прв дел од редизајнирањето на ове лустери. Инаку, уште не се целосно завршени, во потрага сум по соодветни монистри кои ќе се закачат и ќе ги красат моите најнови парчиња во атељето.
Сеага за сега вака изгледаат, и да слушнам? Кој повеќе ви се допаѓа, црвениот или црниот? :)

No comments:

Post a Comment